Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί

Στην ανακοίνωση μαγειρεμένων και άρα παραπλανητικών στοιχείων σε σχέση με την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών προβαίνει η Υπηρεσία για την Απόκτηση Αγρο-Βιοτεχνολογικών Εφαρμογών (ISAAA). Στην καταγγελία αυτή προβαίνει η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση «Φίλοι της Γης». Τα στοιχεία που παραθέτει η ISAAA, την οποία χρηματοδοτούν οι βιομηχανίες βιοτεχνολογίας είναι συχνά παραφουσκωμένα και συχνά ατεκμηρίωτα, σύμφωνα με τους «Φίλους της Γης». Στην έκθεσή της για το περασμένο έτος, ηISAAA υπερδιπλασιάζει την αύξηση της παραγωγής γενετικά τροποποιημένων παγκοσμίως σε 22%, πολλαπλασιάζοντας το εμβαδόν των εκτάσεων με τον αριθμό των χαρακτηριστικών των γενετικά τροποποιημένων φυτειών. Κάθε καλλιέργεια ενός εκταρίου στο οποίο καλλιεργούνται γενετικά τροποποιημένα φυτά που είναι ανθεκτικά σε δύο ζιζανιοκτόνα και σε έκκριμα εντομοκτόνου τοξίνης (τρία δηλαδή χαρακτηριστικά), εμφανίζεται ξαφνικά στα στοιχεία της ISAAAως τρία εκτάρια.
Η ISAAA αιτιολογεί την αύξηση αυτή ως «ακριβέστερο υπολογισμό» της χρήσης γενετικά τροποποιημένων. Την πρακτική αυτή, σύμφωνα με τους «Φίλους της Γης», είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών της ISAAA να προπαγανδίσει υπέρ των τροποποιημένων και να πείσει κυβερνήσεις πως τα γενετικά τροποποιημένα έχουν επιτυχία, ενώ στην πραγματικότητα, η καλλιέργειά τους γίνεται σε συνολική έκταση 114,3 εκατομμυρίων εκταρίων που αντιστοιχούν μόλις στο 2,4% της παγκόσμιας γεωργικής έκτασης. Οι καταναλωτές σε βασικές αγορές, κυρίως στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν απορρίψει τα γενετικά τροποποιημένα.

Οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί που καλλιεργούνται σήμερα έχουν κυρίως δύο χαρακτηριστικά: την αντοχή σε ζιζανιοκτόνα και την αντοχή σε έντομα. Το ανθεκτικό σε έντομα βαμβάκι και το καλαμπόκι παράγουν το δικό τους εντομοκτόνο που προέρχεται από τον βάκιλο του εδάφουςBacillus Thuriengiensis (ΒΤ) για να προστατεύονται από κάποια έντομα αλλά όχι όλα. Τα γενετικά τροποποιημένα, ανθεκτικά σε φυτοφάρμακα για την καταπολέμηση ζιζανίων, μπορούν να αντέχουν τη χρήση ζιζανιοκτόνων τα οποία όμως σκοτώνουν τα αγριόχορτα τριγύρω. Η τελευταία κατηγορία τροποποιημένων αποτελεί το 82% των σχετικών καλλιεργειών παγκοσμίως.
Η καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων γίνεται κυρίως για την παραγωγή ζωοτροφών, βιοκαυσίμων ή κατεργασμένων τροφών στις βιομηχανικές χώρες. Οι μεγαλύτερες εκτάσεις βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αργεντινή και τη Βραζιλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου