Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

Αρχές της Βιολογικής Καλλιέργειας

Το πιο κάτω κείμενο που αναδημοσιεύουμε επιμελήθηκε ο Κώστας Παζαρακιώτης πριν δημοσιευτεί στο 30ό τεύχος του περιοδικού "Πράσινο Κατάστημα":

Πρόλογος

Οι αρχές που περιγράφονται παρακάτω αποτε λούν τη βάση με την οποία η βιολογική γεωργία μεγαλώνει και αναπτύσσεται.

Αυτές εκφράζουν ό,τι η βιολογική γεωργία μπορεί να κάνει για τον κόσμο, και μια προοπτική για να καλυτερεύσει όλη η γεωργία συνολικά. Η γεωργία είναι μια από τις βασικές δραστηριότητες της ανθρωπότητας γιατί όλοι οι άνθρωποι πρέπει να τρέφονται καθημερινά. Η ιστορία, ο πολιτισμός, οι ανθρω πιστικές αξίες περικλείονται στην γεωργία.

Οι αρχές που εφαρμόζονται στη γε ωργία με την πιο ευρεία έννοια, περιλαμβάνουν τον τρόπο που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τη γη, το νερό, τα φυτά και τα ζώα με σκοπό να παράγουν, να ετοιμάζουν και να διανέμουν τροφή και άλλα αγαθά. Αυτές αφορούν τον τρόπο που οι άνθρωποι διασυνδέονται με τη ζωντανή φύση, τις σχέσεις μεταξύ των και διαμορφώνουν την κληρονομιά για τις μελλοντικές γενιές. Οι αρχές χρειάζονται για να εμπνέουν το βιολογικό κίνημα σε κάθε του δραστηριότη τα. Αυτές οδηγούν την εξέλιξη των πολιτικών θέσεων, των προγραμμάτων και των προτύπων της ΙΡΟΑΜ. Επιπλέον αυτές παρουσιάζονται με την προοπτική να γίνουν αποδεκτές σε όλο τον κόσμο.



Η βιολογική γεωργία στηρίζεται στην:

- αρχή της υγείας

- αρχή του περιβάλλοντος

- αρχή της δικαιοσύνης και της ισότητας

- αρχή της υπευθυνότητας



Κάθε αρχή περιγράφεται και παρουσιάζεται αναλυτικά. Οι αρχές πρέπει να χρησιμοποιούνται ολοκληρωμένα και δημιουργήθηκαν σε ηθική βάση για να εμπνέουν τις ενέργειες.



Η αρχή της υγείας

Η βιολογική γεωργία πρέπει να στηρίζει και να βελτιώνει την υγεία του εδάφους, των φυτών, των ζώων, του ανθρώπου και του πλανήτη σ' έναν κόσμο ενιαίο και αδιαχώριστο.

Η αρχή υποδεικνύει πως η υγεία των ανθρώπων και των κοινωνιών δεν μπορεί να διαχωρίζεται από την υγεία του οικοσυστήματος, γιατί ένας τόπος με καλή υγεία θα παράγει υγιεινή τροφή για να τρέφονται τα ζώα και οι άνθρωποι. Και με την έννοια υγεία δεν προσδιορίζεται απλά η απουσία της ασθένειας, αλλά η διατή ρηση ενός ευρύτερου στόχου που περιλαμβάνει σώμα, πνεύμα, κοινωνία, περιβάλλον.

Ο ρόλος της βιολογικής γεωργίας σε όλα τα στάδιά της, παραγωγή, μεταποίηση, διανομή, κατανάλωση πρέπει να στηρίζει και να καλυτερεύει την υγεία του οικοσυστήματος και άλλων οργανισμών, των πιο μικρών που βρίσκο νται στο έδαφος καθώς και των ανθρώπων.. Η βιολογική γεωργία παράγει τροφή υψηλής δια τροφικής και ποιοτικής αξίας η οποία συμβάλλει στην καλοζωία και στην πρόληψη της ασθέ νειας. Για να το πετύχει αυτό δεν χρησιμοποιεί φυτοφάρμακα, λιπάσματα, κτηνιατρικά φάρμα κα και πρόσθετα στις τροφές που μπορούν να προκαλέσουν ζημία στην υγεία.



Η αρχή του περιβάλλοντος

Η βιολογική γεωργία πρέπει να βασιστεί στους κύκλους και τα φυσικά συστήματα των ζώντων οργανισμών, να δουλέψει μαζί τους, να τους στηρίξει.

Αυτή η αρχή ενσωματώνει τη βιολογική γεωργία μέσα στα ζωντανά οικολογικά συστήματα. Αυτή προσδιορίζει πως η παραγωγή πρέπει να στηρι χθεί σε οικολογικές διαδικασίες και στην ανακύ κλωση. Διατροφή και καλοζωία επιτυγχάνονται διαμέσου της οικολογίας του περιβάλλοντος κάθε ειδικής παραγωγής. Για παράδειγμα για τις καλλιέργειες αυτό είναι το ζωντανό έδαφος, για τα ζώα είναι το αγροσύστημα, για τα ψάρια και τους υδρόβιους οργανισμούς είναι το υδάτινο περιβάλλον.

Η γεωργία, η κτηνοτροφία και η συγκομιδή θα πρέπει να προσαρμοστούν στους κύκλους παραγωγής και τις οικολογικές ισορροπίες της φύσης. Αυτοί οι κύκλοι είναι μεν παγκόσμιοι, διαφοροποιούνται όμως ως προς τις ιδιαίτερες τοπικές συνθήκες. Η βιολογική διαχείριση πρέπει να προσαρμόζεται στις εκάστοτε συνθήκες, στη χρήση των υλικών, της ενέργειας, ώστε να διατηρείται και να καλυτερεύουν η ποιότητα του περιβάλλοντος και οι πηγές ενέργειας.

Η βιολογική γεωργία πρέπει να ακολουθεί την οικολογική ισορροπία στις καλλιεργητικές πρακτικές της. Όσοι παράγουν, παρασκευά ζουν, εμπορεύονται ή καταναλώνουν βιολογικά προϊόντα οφείλουν να προστατεύουν το φυσικό περιβάλλον που περιλαμβάνει τη φύση, το κλίμα, τη διαμονή, τη βιοποικιλότητα, τον αέρα, το νερό.


Η αρχή της ισότητας και της δικαιοσύνης

Η βιολογική γεωργία πρέπει να βασίζεται σε σχέσεις που διασφαλίζουν δικαιοσύνη και ισότητα σχετικά με το περιβάλλον και τις ευκαιρίες για ζωή.

Η δικαιοσύνη χαρακτηρίζεται από ισότητα, εκτίμηση, νομιμότητα για έναν κόσμο μεταξύ των ανθρώπων, αλλά και μεταξύ αυτών και των υπολοίπων ζώντων οργανισμών.

Αυτή η αρχή δίνει έμφαση στην ανάγκη ότι όλοι όσοι εμπλέκονται στη βιολογική γεωργία πρέπει να έχουν ανάλογες ανθρώπινες σχέσεις και συμπεριφορές οι οποίες διασφαλίζουν δικαιοσύνη και ισότητα σε όλα τα επίπεδα και για όλους τους εμπλεκόμενους, παραγωγούς, παρασκευαστές, διανομείς, εμπόρους και καταναλωτές. Η βιολογική γεωργία πρέπει να διασφαλίζει στον καθένα που εμπλέκεται καλή ποιότητα ζωής, επάρκεια τροφής και ελαχιστοποίηση φτώχειας, μέσα από ικανοποιητικές ποσότητες τροφής και προϊόντων ποιότητας.

Η αρχή αυτή ορίζει πως τα ζώα θα πρέπει διαβιούν σε συνθήκες σύμφωνες με τη φυσιολογία τους και ευζωία τους.

Οι φυσικές και περιβαλλοντικές πηγές που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή και την κατανάλωση πρέπει να τυγχάνουν διαχείρισης με τρόπο οικολογικά και κοινωνικά δίκαιο και πρέπει συντηρούνται ανάλογα για τις μελλοντικές γενιές. Η δικαιοσύνη απαιτεί συστήματα παραγωγής, διακίνησης και εμπορίας δίκαια και διάφανα, τα οποία υπολογίζουν το περιβαλλοντικό και το κοινωνικό κόστος.



Η αρχή της υπευθυνότητας

Η βιολογική γεωργία πρέπει να χρησιμοποιείται με τρόπο υπεύθυνο, ο οποίος θα προστατεύει την υγεία και την ευζωία της σημερινής κοινωνίας, των μελλοντικών και του περιβάλλοντος.

Η βιολογική γεωργία είναι ένα σύστημα ζωντανό και δυναμικό. Όποιος εφαρμόζει τη βιολογική γεωργία μπορεί να καλυτερεύσει την αποτελεσματικότητα και την παραγωγικότητα της μεθόδου, χωρίς να επιτρέπει κινδύνους για την υγεία και την ευζωία. Κατά συνέπεια οι τεχνικές και οι μέθοδοι θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με φειδώ και προσοχή.

Αυτή η αρχή φροντίζει ώστε η προφύλαξη και η υπευθυνότητα να είναι οι έννοιες κλειδί στη διαχείριση, στην ανάπτυξη και στις επιλογές της αναγκαίας τεχνολογίας στη εφαρμογή της βιολογικής γεωργίας. Η επιστήμη είναι απαραίτητη για να διασφαλίσει πως η βιολογική γεωργία είναι σίγουρη, υγιεινή και οικολογική. Η επιστημονική γνώση από μόνη της δεν αρκεί, χρειάζεται η πρακτική εφαρμογή, η αποθηκευμένη σοφία, η γνώση του τόπου και της παράδοσης μπορούν αν προσφέρουν ικανές λύσεις που θα αντέχουν στο χρόνο.

Η βιολογική γεωργία πρέπει να προβλέψει να αποτρέψει κινδύνους οι οποίοι θα προέρχονται από τη χρήση ακατάλληλων τεχνολογιών και άλλων ανεξέλεγκτων, όπως η γενετική μηχανική. Οι αποφάσεις θα πρέπει να αντανακλούν την αξία και τις ανάγκες όλων εκείνων που θα εμπλέκονται, σε συνθήκες και διαδικασίες διαφάνειας.



ΙFΟΑΜ, Αρχές της βιολογικής γεωργίας, Αδελαΐδα, Σεπτέμβριος 2005

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου